Maak jouw huidige interieur “levensloop bestendig”. Of het nu een geleidelijk proces is of zich plotseling voordoet na bijvoorbeeld een val; op een dag kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat jouw huidige interieur niet langer voldoet aan je lichamelijke gesteldheid.

Zitcomfort

Gemak is zonder twijfel het allerbelangrijkste. Dus of je nou thuis blijft wonen of naar een nieuwe “senioren” woning gaat. Hoe maak je het nou zo makkelijk mogelijk voor jezelf? Zitcomfort is één van de allerbelangrijkste dingen van een fauteuil of bank. Bij het maken van zitmeubels wordt er dan ook rekening gehouden met de ergonomie. Ergonomie is de wetenschap waarmee geprobeerd wordt mensen zo gezond, praktisch en comfortabel mogelijk te kunnen laten leven en werken. Een ergonomisch zitmeubel is een zitmeubel dat comfortabel zit omdat deze de juiste vorm en afmetingen heeft voor een menselijk lichaam in een bepaalde situatie. Doordat alles bij ons geheel op maat gemaakt kan worden kan hierdoor het maximale zitcomfort gerealiseerd worden.

Indeling: Genoeg ruimte maar ook houvast

Naast comfortabele voorzieningen is de ruimte ook erg belangrijk. Denk hierbij aan een makkelijke toegang tot de verschillende vertrekken. Bovendien zorgt een ruimtelijk vertrek ook voor meer vrijheid en een openlijk gevoel. Verder is een comfortabele badkamer ook een belangrijk onderdeel. Zo zijn extra handgrepen bij de toilet, wastafel en douchecabine altijd handig. Pas op met gladde vloeren! Laminaat, parket en tegels kunnen erg glad zijn en een lekker zacht tapijt is natuurlijk nooit verkeerd. Daarbij naast is licht in het interieur belangrijk, genoeg natuurlijk daglicht doet ieder mens goed. Zo zijn lichte wanden en meubels altijd makkelijk in het interieur en wanneer het donkerder wordt is het belangrijk om een goed verlichtingsplan te hebben. Denk aan heldere plafondverlichting, een goede leeslamp en staande lampen voor de sfeer.

Banken en fauteuils

Hoe dieper de bank of fauteuil, hoe lastiger het wordt om hier in te gaan zitten of er weer uit omhoog te komen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen comfortabeler zitten als:

– ze zittend hun voeten op de grond kunnen zetten;

– Hun bovenbenen zo veel mogelijk ondersteund worden door de zitting en de holtes van de knieen niet afgekneld worden door de zitting;

– ze hun armen op eventuele armleuningen (armleggers) kunnen leggen;

– hun rug tot de schouders leunen tegen de rugleuning.

Dit zijn dus vier basisregels die erg handig zijn om mee te nemen bij het aanschaffen van de juiste bank of fauteuil.

Op de hoogte blijven van de leukste interieurtips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.