De woontrends van 2019, wat mogen we verwachten? Wat zijn de ontwikkelingen in de algemene woontrends en wat worden de interieurkleuren van 2019? In deze blog worden onze nieuwe behoeftes van dit jaar besproken en wat dit voor een rol gaat spelen bij de trends op het gebied van wonen. 

Ontwikkelingen en interieurtrends

Door onze hectische levensstijl krijgen we dagelijks veel prikkels door. Dit uit zich in nieuwe behoeftes. Anno 2019 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Dit heeft als gevolg dat mensen steeds vaker in een kleinere ruimtes leven maar ook de verbinding met de natuur verliezen. Door de prikkels van de stedelijke leefstijlen zijn er steeds meer mensen die de behoefte hebben aan een stukje rust of een moment om op te laden. Dit heeft dus ook een effect op de ontwikkelingen op het gebied van woontrends en interieurkleuren van 2019. 

De interieurkleuren en materialen in 2019 

Knusse en warme kleuren nemen de overhand in 2019. Dit is onder te verdelen in 4 categorieën. (1) Natuurlijk: groen, okergeel, terracotta, bruin en zandkleur. (2) Ontspanning: blauw, roze en paarse tinten. (3) Tegenpolen: blauw, oranje, zwart-wit (kort gezegd koel tegenover warme tinten). (4) Intensief: zwart, goud en felle kleuren. De basis materialen die de natuur uitstralen zoals: vilt, garen, porselein, hout, papier, honingraad, terracotta tegels, lavasteen en marmer zullen veel gebruikt worden in 2019. Deze materialen zijn terug te zien in onverwachtse combinaties zoals trapstructuren, gelaagdheid en ruwe materialen. Ze zijn vooral niet te gepolijst!

De woontrends van 2019

Terug naar de natuur! Juist omdat we deze verbinding steeds meer verliezen is het belangrijk hier iets meer van in huis terug te halen. Probeer een relax hoekje in jouw interieur te creëren waar je tot rust kan komen. Waar je heerlijk een boek kunt lezen of uitrusten. Doordat de leefruimte in de stad steeds kleiner wordt moeten we hier slimmer mee omgaan. Zorg dat de ruimtes multifunctioneel zijn en op een eenvoudige manier aan te passen zijn aan de op dat moment gewenste functie. Denk hierbij ook aan de nieuwe technische ontwikkelingen zoals huis automatisering. Een multifunctionele inrichting kan gecreërt worden door te werken met een modulaire inrichting. Bijvoorbeeld een woon/werk plek of een modulaire televisiekast. Doordat een modulaire inrichting op elk gewenst moment aan te passen valt is het een duurzame inrichting. Een andere woontrend is de kunst van imperfectie: echtheid, puurheid en onvolmaaktheid. Denk hierbij aan ruw bewerkt hout, grof natuursteen en marmer met veel aders. Tegenpolen versterken je interieur. We multitasken tegenwoordig op alle fronten en dit gaan we terug zien in het interieur. Van onecht naar echt, snel naar langzaam, zacht naar ruw, van vierkant naar rond, van mat naar glanzend en van zwart naar wit.

Alvast ons Smellink Interiors Trendbook 2019 ontvangen? Vraag hem hieronder aan en wij mailen het boek graag naar u toe! Een boek vol met de interieurtrends van 2019, interieur tips en prachtige sfeerafbeeldingen.